Dit is geenszins een traditionele, maar toch een uiterest smaakvolle versie van jambalaya. Dit gerecht kent zijn oorsprong in Louisiana, een zuidelijke staat in Noord-Amerika. In de achtiende eeuw kwam hier een grote groep Franssprekende verbannelingen uit Canada wonen, de Acadians. Ze werden later bekend als de Cajun (spreek uit als kee-dzjun en geen kajoen zoals sommige mensen zeggen). Gedurende de afgelopen 250 jaar is de samenstelling van de Cajun bevolking enorm gemêleerd geworden. Naast de mensen die van oorsprong Franse etniciteit hadden,  werd het een smeltkroes van mensen van Spaanse, Ierse, Duitse, native-American, Filipijnse en Afrikaanse afkomst. 

Net zoals de mensen, is de cultuur en de keuken van de Cajun een bonte mengeling. New Orleans, de hoofdstad van Louisiana, staat bekend om haar fantastische muziek, de extravagante carnavalsviering, maar vooral ook vanwege de heerlijke keuken. Een van de bekendste gerechten is dus jambalaya. De bereiding van dit rijstgerecht vindt z’n basis in de Franse (Provinciaalse) en Spaanse keuken, maar het gebruik van de specerijen heeft een sterke Amerikaanse en Afrikaanse invloed. Jambalaya is een fantastische culminatie met enorm veel smaak. Onze versie is weer verder geremixt en is een vegetarische.

Het zijn best wat ingrediënten die in de jambalaya gaan, maar eigenlijk is het een vrij simpel gerecht. Het lijkt in de bereiding veel op het maken van een paella of risotto. Je kunt nog variëren met de ingrediënten, bijvoorbeeld door mais, wortel of okra toe te voegen / vervangen met iets anders.

Jambalaya

Hoofdgerecht voor 4 personen

20 minuten voorbereiding, 35 minuten bereiding

Ingrediënten

250g oesterzwammen, in reepjes gesneden
0,5 el Bold Spices Cajun spice mix
0,5 el sojasaus
4,5 el olie, gescheiden
1 stuk gerookte tofu, in dobbelsteentjes of reepjes gesneden
2 el olie
1 groene paprika
2 grote / 3 medium bleekselderijstengels
1 grote ui
0,5 tl zout
4 knoflookteentjes, geplet en in stukjes gesneden
1,5 kop risottorijst (300g)
1,5 el Cajun spice mix (meer of minder naar smaak*)
1 blik tomatenblokjes
1L (groente)bouillon, kan van tablet
5 laurierblaadjes
1 rode paprika, in blokjes van 1 bij 1cm gesneden
2/3 blik kidneybonen, uitgelekt
2 tsp gerookte paprika
0,5 tl vers gemalen Bold Spices Tellicherry-peper, of meer naar smaak
Zout naar smaak
4 el platte peterselie, kleingesneden

Instructies

  1. Snij de oesterzwammen in reepjes en doe ze in een kom met de Cajun spice mix, sojasaus en halve eetlepel olie. Meng het goed door elkaar en laat het staan.

  2. Snij de paprika, selderijstengels en ui in ongeveer dezelfde maat kleine blokjes en zet het opzij.

  3. Snij dan de rest van de ingrediënten die gesneden moeten worden en zorg dat alles klaarstaat.

  4. Verwarm een grote pan met een goede, dikke bodem en voeg 0,5 el olie toe. Bak de oesterzwammen op middelhoog vuur onder af en toe roeren in ongeveer 5 minuten gaar. Haal ze dan uit de pan en leg ze terug in de kom waarin ze gemarineerd hebben.

  5. Voeg dan 0,5 el olie toe aan de pan en bak de tofu in ongeveer 4 minuten aan alle kanten. Haal dit ook uit de pan en leg het bij de oesterzwammen.

  6. Doe 2 el olie in de pan en voeg de kleingesneden paprika, bleekselderij en ui toe. Doe er een 0,5 tl zout bij en bak het in ongeveer 7 minuten onder af-en-toe roeren, beetgaar. 

  7. Voeg dan de knoflook en risottorijst toe. Blijf roeren en voeg eventueel nog een klein beetje olie toe. Door de rijst even aan te bakken, ontstaan haarscheurtjes en zal het straks sneller gaar zijn. Bak het voor ongeveer 1 minuut en voeg de Cajun spice mix toe.

  8. Voeg dan de tomatenblokjes toe en bak voor 20 seconden. Doe vervolgens de bouillon en laurierblaadjes in de pan en breng alles aan de kook. Roer regelmatig en zorg dat je goed over de bodem van de pan gaat met een platte spatel, zodat het niet aanbakt. Bak/kook voor 5 minuten.

  9. Voeg de rode paprika en kidneybonen toe en bak/kook voor 10 minuten terwijl je nog steeds regelmatig roert. Het zou kunnen dat je een beetje vocht (bouillon of water) moet toevoegen omdat het iets te droog wordt. Het moet na 10 minuten niet helemaal onderstaan, maar het moet ook niet droogkoken. Het mag best een beetje vochtig zijn.

  10. Voeg dan de oesterzwammen, tofu, gerookte paprika en peper toe en roer door voor een minuut of drie. Hou de vochtigheid in de gaten.

  11. Dan volgt een belangrijk moment: proeven! Heeft het nog iets nodig? Beetje meer pit of smaak? Voeg wat cajun mix toe. Misschien wat zout. Is de rijst gaar? Wellicht nog een minuut of twee op laten staan.

  12. Als alles naar smaak is dan zet je het vuur uit. Laat het een minuutje staan en doe de peper en peterselie erbij. Het is nu klaar voor serveren.

 

Eet smakelijk! Lekker met een ijskoud pilsje erbij, en eventueel hotsauce voor de liefhebber.

* als je niet zo van pittig eten houdt, hanteer dan 1 el cajun spice. Om het gerecht meer smaak te geven kan je nog 1 tl oregano, 1 tl tijm en 1tl gerookte paprikapoeder toevoegen. 

 

© 2019 - 2022 Bold Spices | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel