Eén van mijn favoriete doordeweekse gerechten is een vrije interpretatie van pasta puttanesca. Ik heb het recept over de jaren bijgeschaafd en weet vrijwel zeker dat geen Italiaan het meer Puttanesca zou noemen, maar dat mag de eetpret niet drukken. Om het gerecht meer groenten en body te geven, voegde ik er op een goede dag gegrilde aubergine aan toe. Dit was een blijvertje, de zoete gegrilde smaak zet zich mooi af tegen het pittige en zuur in het gerecht. En toen we een keer geen salade in huis hadden, hebben we avocado toegevoegd. Deze zachte, romige smaak frist het gerecht op. Als ik rode wijn open heb staan, voeg ik een flinke scheut toe voordat de tomaten erbij gaan. 

Italiaanse gerechten zijn zo lekker als je ingredienten. Haal je producten zo vers mogelijk, bijvoorbeeld bij Appetito of de Zuidermarkt.

 

Pasta Puttanesc’ish 

 

voor 4 personen als hoofdgerecht

45 minuten bereidingstijd

 

Ingredients

3 aubergines

olijfolie

2-4 teentjes knoflook

1 flinke hand kalamata olijven

1 kleine hand kappertjes

30 gr ansjovisfilets

Een halve rode chili van Bold Spices 

1-2 el Bold Spices oregano

800 gram cherry tomaten 

400 g gedroogde spaghetti

Een flinke handvol verse basilicum en/of platte peterselie

Parmezaanse kaas

2 avocado’s

Bold Spices Tellicherry zwarte peper

Zeezout

 

Instructies

Verwarm de oven voor op 230 graden celsius. Snijd ondertussen de aubergine in lange plakken van 1,5 cm. Leg ze op een bakblik en smeer ze met een kwastje aan beide kanten in met olijfolie. Bak ze ongeveer 15-20 minuten in de oven tot ze donker goudbruin zijn, keer ze indien nodig halverwege om.

Breng een grote pan gezouten water aan de kook. Kook de spaghetti volgens de gebruiksaanwijzing. 

Pel intussen de knoflook en snijd in dunne plakjes, hak de olijven grof en halveer de cherrytomaatjes. Snijd de chili fijn. Pluk de basilicumblaadjes en peterselie. Scheur ze in grove stukken. Snijd de avocado’s in partjes.

Zet een grote koekenpan op middelhoog vuur, doe er 2 el olijfolie in en voeg de knoflook toe. Fruit die 2 minuten en voeg dan de chili en oregano toe, bak een minuutje mee en voeg dan de ansjovis en olijven en kappertjes toe en roer 2 minuten.

Voeg de cherrytomaatjes en een flinke scheut pastawater toe en dek af met een deksel. Laat 3 tot 4 minuten koken, of tot de cherrytomaatjes een beetje beginnen te koken.

Haal intussen de aubergine uit de oven en laat ze iets afkoelen. Snijd ze dan in repen van twee centimeter. Voeg ze toe aan de saus.

Giet de pasta af als deze gaar is, voeg hem toe aan de saus en roer voorzichtig door. Voeg eventueel nog wat kookwater toe.

Schep de pasta op borden en rasp er Parmezaan overheen. Maak af met een klein handje van de verse basilicum en peterselie.

Voeg tot slot (om iedereen met Italiaanse roots boos te maken) op ieder bord een halve avocado toe, met een snufje zout en peper erop. Geniet ervan!

© 2019 - 2021 Bold Spices | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel