Warme kardemomknopen met verse koffie, fijner kan een zondagochtend niet beginnen. 

Kardemomknopen

Voor ongeveer 15 knopen
Duur: twee keer 45 minuten werk, afgewisseld met een keer 40 minuten (of een nacht) en een keer 30 minuten rijzen. (Maar dan heb je ook wat.) 

Ingrediënten

Voor het kardemomdeeg
150 ml melk
15 gram verse gist (te krijgen bij de grotere supermarkt, Turkse winkel of warme bakker)
67 gram lichtbruine basterdsuiker
500 gram bloem, plus extra om het aanrecht mee te bestuiven
1 tl kardemomzaadjes (de donkere zaadjes in de groene peulen)
½ tl Vietnamese kaneel
¼ tl zout
125 gram boter, in blokjes, bij kamertemperatuur
1 ei
Olie of boter om een kom mee in te vetten

Kardemomvulling
90 gram boter op kamertemperatuur
90 gram donkere basterdsuiker
1½ tl kardemomzaadjes
½ tl Vietnamese kaneel

Kardemomtopping
60 ml water
50 gram lichtbruine basterdsuiker
½ tl vanillepasta of het merg uit een vanillepeul
1 el rietsuiker
½ tl kardemomzaadjes
¼ tl Vietnamese kaneel

Instructies

Vooraf
Vermaal alle benodigde kardemom (3 tl kardemomzaadjes (de donkere pitjes uit de groene peulen)). Dat kan in een vijzel, pepermolen of (favo!) een Hario koffiebonenmaler

Het deeg
1. Verwarm de melk tot lichaamstemperatuur en los de gist erin op.
2. Mix bloem, suiker, kardemom, kaneel en zout door elkaar in een grote mengkom.
3. Voeg de melk toe aan het mengsel en gebruik een mixer met deeghaken om het te mengen tot het deeg bij elkaar komt. Voeg het ei toe en dan beetje bij beetje de boter. Voer de snelheid op en kneed het deeg zo’n vijf minuten.
4. Leg het deeg op een met bloem bestoven aanrecht en vorm er een bol van.
5. Leg de bol in een ingevette kom en dek die af met een schone theedoek. Zet het op een warme plek en laat het deeg zo’n 40 minuten rijzen.
OF: Laat het deeg 30 minuten rijzen, dek het dan af met folie en zet het tot de volgende dag in de koelkast om de smaken verder te laten ontwikkelen. Laat het vervolgens een uurtje op temperatuur komen voor je begint met uitrollen.

De vulling
Roer alle ingrediënten door elkaar met een spatel (al dan niet op een mixer gemonteerd) tot het mengsel glad en crèmig is. 

Het samenstellen
1. Leg bakpapier op een ovenplaat.
2. Vorm een blok van het deeg en rol het uit (met deegroller of gereinigde wijnfles) tot een rechthoek van 30 x 50 centimeter.
3. Spatel de vulling over het deeg. Zorg ervoor dat ook de randen en hoeken zijn bedekt.
4. Leg het deeg met de lange zijde naar je toe en markeer twee vouwlijnen met de achterkant van een mes. Een op 17 centimeter van de rechterkant en de ander op 17 centimeter van de linkerkant. Vouw de linkerzijde over het midden en doe daarna hetzelfde aan de rechterkant.
5. Leg het deeg met een van de vouwnaden naar je toe en rol het lichtjes uit.
6. Snij het deeg in repen van ongeveer 2 centimeter.
7. Pak een reep tussen duim en wijs-, middel- en ringvinger en draai het om die vingers heen. Leg er een knoop in door het uiteinde door de ontstane lus te steken. Herhaal dit voor alle repen.
8. Leg de knopen op je bakplaat, hou ruimte vrij tussen de knopen, want ze zullen groeien in de oven. Dek af met een theedoek en laat 30 minuten rijzen.
9. Verwarm intussen de oven voor op 220 graden. Laat hem goed op temperatuur komen, zodat die niet daalt als je de knopen erin zet. 

Topping
1. Terwijl de knopen rijzen, verwarm je het water, de lichtbruine basterdsuiker en de vanille in een kleine sauspan tot alle suiker is opgelost.
2. Mix de suiker met de kardemom en kaneel in een kleine kom.  

Bakken
1. Bak de knopen 7-8 minuten tot de bovenkanten goudbruin zijn.
2. Bestrijk de knopen direct met de siroop en strooi de kardemomsuiker er overheen.

Yummmmm!

 

 

© 2019 - 2020 Bold Spices | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel