Dit is een van mijn lievelingsgerechten, vooral als de dagen kouder beginnen te worden. Het is plantaardig, gezond, makkelijk om te maken en toch totaal hartverwarmend comfort food. Ik noem het ‘soep’, maar eigenlijk dekt dat de lading niet, het is een volwaardige maaltijd. 

 

Hartverwarmende linzen-kokossoep

Voor 3-4 porties
Duur: 30-35 minuten

Ingrediënten

2 el kokosolie
1 grote ui, gesnipperd
2 knoflooktenen, gesnipperd
1 tl kurkuma
3 tl ongemalen komijn, haal ze door een pepermolentje of Hario (heeeel handig om specerijen mee te malen!) om er 2 tl gemalen komijn van te maken
0,5 tl kaneel
4 kardemompeulen, gekneusd
5 cm gember, in de lengte in drieën gehakt
1 of 2 gedroogde rode chili’s, gekneusd, of cayennepeper naar smaak
1 blik (400 gr) tomatenblokjes
1 blik volle kokosmelk 
150 gram ongekookte rode linzen, afgespoeld en uitgelekt
2 zoete aardappelen
600 ml groentebouillon (kan gewoon van een blokje)
0,5 tl zeezout
250 gram tuinbonen uit de vriezer, dubbelgedopt als je daar de energie voor hebt en anders gewoon met vliesje
Versgemalen Tellicherry peper
150 gram baby-spinazie
1 limoen

Aanwijzingen:

  1. Doe de olie, ui en knoflook in een grote pan met dikke bodem. Voeg een snuf zout toe, roer en fruit op gematigde warmtebron tot de ui helemaal zacht is, 6 tot 8 minuten. 

  2. Voeg de kurkuma, komijn, kaneel, kardemompeulen en gember toe. Bak de specerijen ongeveer een minuut mee, blijf roeren. 

  3. Voeg de tomatenblokjes, kokosmelk, rode linzen, bouillon, zout en de gedroogde chili’s of cayennepeper toe. Roer goed door, zet het vuur hoger en breng aan de kook. 

  4. Draai het vuur omlaag en laat zonder deksel vijf minuten pruttelen. Schil de zoete aardappel ondertussen en hak hem in blokjes van ongeveer 1,5 cm. Voeg de zoete aardappel toe aan het linzenmengsel als de vijf minuten verstreken zijn.

  5. Roer het mengsel af en toe door en check na 13-15 minuten of de linzen zacht zijn en de aardappel bijna gaar. 

  6. Voeg dan de tuinbonen toe en laat het nog een minuut of twee pruttelen.

  7. Haal het mengsel van het vuur, vis de gember en eventueel de kardemom en gedroogde chili eruit.

  8. Roer de spinazie door de soep, maal er flink wat peper overheen en voeg eventueel zout toe. 

  9. Schep in kommen en serveer het met geroosterd brood en partjes limoen om er eventueel over uit te knijpen. 

 

Geïnspireerd op een recept van het fantastische ohsheglows.

© 2019 - 2020 Bold Spices | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel