Jackfruit is steeds vaker te vinden op de menukaart van hippe cafés en restaurants. De vlezige textuur en het vermogen om smaak op te nemen, maakt het geweldig voor bijvoorbeeld stoofschotels. In Indonesië, waar dit majestueuze fruit groeit, hoeft het niet hip te zijn, maar is het gewoon een onderdeel van de nationale cuisine. We zijn erg blij dat onze vriendin Austi (volg haar op Instagram), die opgroeide in Indonesië, dit geweldig smaakvolle jackfruitcurryrecept voor ons heeft gemaakt. Als je in Nederland bent, zou je de meeste ingrediënten bij een toko of grotere supermarkt moeten kunnen vinden. Het is misschien een behoorlijk lange lijst met ingrediënten, maar het is eigenlijk vrij eenvoudig te maken!

Kari Nangka (Indonesische jackfruitcurry)

1 uur
Ongeveer 4-6 personen

Ingrediënten

1 grote gele ui
1 rode ui
5 grote tenen knoflook
1 tl ketoembar (korianderzaad)
1 verse rode chili (bijvoorbeeld een lombokje. Voeg meer toe als je het Indonesisch-pittig wilt maken)
1 gedroogde rode chili
1 stuk verse gember, ongeveer 4 cm
1 stuk verse laos (galangawortel), ongeveer 20 gram    
1  stuk citroengras
3 el olie
2 kaffir limoenblaadjes
3 salamblaadjes (bij voorkeur vers, als je ze kunt vinden)
1 tl kurkuma
2 grote blikken jackfruit,, of ongeveer 550 gram fruit. Vers is altijd beter, maar is moeilijk aan te komen in Europa.
400 ml rijke kokosmelk (15-20% vet)
½ tl zout
½ tl MSG*
½ tl Bucay-peper, versgemalen
Een bouillonblokje
1 tl ketjap manis  
200 gram sperziebonen of kousenband
2 lente-uitjes

Bereiding

  1. Pak je blender of keukenmachine 
  2. Snijd de uien in grote stukken
  3. Voeg de uien, knoflook, ketoembar, chili (vers en gedroogd) toe aan de blender of keukenmachine, samen met een beetje water zodat het een saus wordt. Laat de blender een paar minuten draaien, zodat alle onderdelen heel fijn zijn.
  4. Crush de gember, laos en citroengras met een stamper of een zware pan. Snij het citroengras in drie gelijke delen.
  5. Giet de olie in een grote pan, verwarm het en voeg de gember, laos, citroengras, salamblaadjes en kaffir-limoenblaadjes toe en bak ze ongeveer drie minuten.
  6. Voeg de kurkuma toe en laat dit ongeveer een minuut bakken.
  7. Voeg de ingrediënten uit de blender toe aan de pan. Wees voorzichtig, want door het water kan het spetteren. Laat het 5 minuten sudderen.
  8. Giet de jackfruit af en snijd ze in stukken van ongeveer 2/3 cm
  9. Voeg de kokosmelk toe, breng het aan de kook en voeg de jackfruit toe
  10. Voeg het zout, MSG, de Bucay-peper, het bouillonblokje en ketjap manis toe
  11. Laat het 20 minuten sudderen op laag vuur. Roer regelmatig.
  12. Voeg de sperziebonen toe en laat nog 5 minuten sudderen
  13. Voeg twee fijngehakte lente-uitjes toe en laat nog 5 minuten sudderen.
  14. Voordat je het serveert kun je proberen de limoenblaadjes, salamblaadjes, gember, laos en citroengras te vinden en ze eruit te halen, want die kan je beter niet eten.
  15. Serveer op rijst.

Selamat makan!

* MSG heeft bij sommige mensen een slechte reputatie, maar wij geloven dat dit vooral te wijten is aan slechte wetenschap en racistisch gemotiveerde politiek. Zie bijvoorbeeld het artikel van fivethirthyeight hierover.

 

© 2019 - 2020 Bold Spices | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel