Gefermenteerde groenten zijn niet alleen goed voor je gezondheid, ze zijn ook erg lekker! Giardiniera is van oorsprong een Italiaanse manier om groenten in te maken, maar is vooral in de VS erg populair. Het is zeer smaakvol, knapperig en bovendien vrij eenvoudig te maken. Je kunt het bijvoorbeeld op een sandwich, in salades of als borrelhap eten.

Dit is met name een goed recept om te maken in de zomer als er een overvloed aan goede en lokale groenten beschikbaar is. Kies gewoon wat je lekker vindt!

Fermenteren klinkt misschien eng, maar dat is het niet - veel van het voedsel dat we dagelijks eten is gefermenteerd. Denk aan yoghurt, wijn en bier, zuurkool, tempeh, zuurdesembrood, kimchi, etc.
Als je net begint met fermenteren, is het misschien goed om je een beetje in te lezen. Wat belangrijk is om te onthouden voor dit specifieke recept, is dat je ervoor zorgt dat de koolzuur uit de fermentatiepot kan ontsnappen. De van nature voorkomende melkzuurbacteriën die het fermentatieproces veroorzaken, produceren CO2 als bijproduct. Hierdoor ontstaat er nogal wat druk en kan je potten doen ontploffen. Als je dit regelt, komt het helemaal goed!

Dit recept is gebaseerd op de video van Brad Leone over Giardiniera, wat handig (en vermakelijk) kan zijn om te kijken als je besluit dit recept te maken.

Ingrediënten  voor een grote pot giardiniera:

Groenten
4 teentjes knoflook
½ bloemkool
4 middelgrote wortelen (verschillende kleuren zijn leuk!)
2 grote rode uien
1 prei
handje sperziebonen
1 rode of gele paprika
5 stengels bleekselderij
1 jalapenopeper of een andere pittige peper (of meer als je het pittiger wilt)

Voor de pekelvloeistof
2L water
70gr zout zonder jodium (3,5% van de hoeveelheid water die je gebruikt)
1 el korianderzaad
1 el gedroogde oregano
1 theelepel Tellicherry-peper
1 tl cayennepeper (of meer als je het pittiger wilt)
6 laurierblaadjes
optioneel
1 tl venkelzaad
1 tl mosterdzaad
1 theelepel selderijzaad

Voor de afwerking
¼ kop (60 ml) azijn
3½ el suiker

Instructies

Voorbereidende werkzaamheden
1. Maak je fermentatiepot en deksel heel goed schoon.
2. Voeg het water en het zout toe aan de fermentatiepot en zorg ervoor dat alles is opgelost.
3. Voeg alle kruiden en specerijen toe aan het water.
4. Plet de knoflookteentjes goed en haal de schil eraf.
5. Was de groenten.
6. Snijd alle groenten in hapklare stukjes.
7. Voeg alles toe aan de fermentatiepot.

Fermentatie
1. Zorg ervoor dat alle groenten onder de vloeistof zijn ondergedompeld. Drijvende stukken kunnen gaan schimmelen en dat wil je niet. Als je geen speciaal glasgewicht hebt om alles naar beneden te duwen, kun je op internet opzoeken hoe je zelf gistingsgewichten kunt maken.
2. Wat erg belangrijk is, is dat het deksel goed sluit, maar er moet een manier zijn waarop de CO2 kan ontsnappen. Je kunt een waterslot gebruiken (bijvoorbeeld van een thuisbrouwwinkel) of de speciale deksels die je op de foto ziet. Gisten zonder dit kan resulteren in exploderende potten!
3. Laat de fermentatiepot op een donkere plaats op kamertemperatuur staan. Na een paar dagen zou je wat koolzuur tussen de groenten moeten kunnen zien, vooral als je het deksel een klein beetje losdraait.
4. Laat het ongeveer 5 dagen fermenteren. Als het buiten warm is, kan je het met een dag verminderen.

Afwerking
1. Verwijder de gewichten waarmee je de groenten onder water hield.
2. Voeg de azijn en suiker toe en roer goed.
3. Verdeel eventueel de groenten over kleinere potjes. Zorg ervoor dat ze schoon zijn en goed sluiten.
4. Bewaar het eindproduct in de koelkast. Het blijft een paar weken goed.

Geniet!

© 2019 - 2024 Bold Spices | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel