Je kunt chutneys maken met veel verschillende soorten fruit. Ananas is licht zurig, heeft veel structuur en geeft een geweldige tropische smaak aan een verder vrij sterk smakend gerecht.

Chutney kan als bijgerecht gebruikt worden bij het eten van curry, maar we vinden het ook heerlijk op een kaasplankje of gewoon op een broodje kaas. Het is zeer eenvoudig om te maken en als je een paar oude (maar schone) jampotjes gebruikt kan je het best een tijdje bewaren. Ook leuk om weg te geven natuurlijk.

Ananas-chutney

voor ongeveer 3-4 potten
1.5 uur (30 min actief)

Ingrediënten

2 el olie (bijvoorbeeld zonnebloem)
3 rode uien, fijngehakt
1 theelepel zout
1 gedroogde rode chili, zonder zaadjes en fijngehakt (of meer als je ‘t pittiger lust)
1 theelepel kurkuma
5 kruidnagels, gemalen*
1 el gele mosterdzaadjes
1 el nigella (optioneel)
stuk gember ter grootte van een duim, fijngesneden of geraspt

2 ananassen, in vrij kleine stukjes gesneden. Je kunt de kern gebruiken, maar dit wordt niet aanbevolen.
250 g zachte lichtbruine suiker of rietsuiker
175 ml cider of appelazijn

Instructies

Verhit de olie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de uien, zout en kruiden toe en kook ongeveer 5 minuten tot ze zacht worden en het lekker geurig wordt. Voeg de rest van de ingrediënten toe en laat een uur sudderen tot het goudbruin en dikker wordt. Giet, als je klaar bent, de chutney in gesteriliseerde potten (plaats ongeveer 15 minuten in je oven op 160 graden Celsius). Sluit ze, draai ze ondersteboven en laat ze daarna afkoelen.

* Er zijn verschillende manieren om kruidnagel te malen. Je kunt een handmatige koffiemolen gebruiken (goed voor kleine hoeveelheden) of een elektrische, maar realiseer je wel dat deze behoorlijk plakkerig wordt. Een andere manier is om een ​​vijzel te gebruiken en wat spierkracht.

Recept op basis van BBC Goodfood-recept

© 2019 - 2020 Bold Spices | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel