Waarom Bold Spices?

Bold Spices brengt de rijkste smaken van over de hele wereld rechtstreeks naar jouw keuken, op een radicaal nieuwe manier. Dit doen we door ons te te houden aan drie criteria. De eerste is dat we de meest uitgesproken versies van kruiden en specerijen zoeken, zoals kurkuma uit het warme zuiden van India, oregano uit de vruchtbare Siciliaanse heuvels en de zoetste kaneel uit het vochtige noorden van Vietnam. De tweede is dat we samenwerken met deskundige boeren aan de beste en meest natuurvriendelijke productie. De derde is dat we geen concessies doen bij het drogen en vervoeren van de specerijen, zodat de geuren en smaken behouden blijven.

Onze missie

Het is onze missie de beste kruiden te vinden voor enthousiaste thuiskoks en professionele chefs. Met prikkelende smaken, weldadige aroma’s en verleidelijke kleuren. Hoe we dit doen?

  • We zoeken de meest deskundige boeren en unieke groei-omstandigheden voor single-origin kruiden met een karakteristiek smaakprofiel.
  • We houden de keten zo kort mogelijk en kopen het liefst in bij de boer of gemeenschap, zodat kwaliteit en smaak behouden blijven.
  • We hebben geduld bij het drogen en verwerken zodat de smaken volledig tot ontwikkeling komen.
  • We betalen een eerlijke prijs aan de boer.
  • We bouwen duurzame relaties op met kundige boeren. We kopen niet alleen hun producten, maar blijven betrokken bij de gemeenschap daarachter en denken mee over kwaliteit, innovatie en verduurzaming.
  • Onze kruiden dragen bij aan een groenere wereld, ze zijn biologisch verbouwd, met oog voor biodiversiteit.

Wie zijn Bold Spices?

Elgin Blankwater en Jesse Bloemendaal vormen Bold Spices.

Elgin is de kookgek en ondernemer van de twee. Hij kiest zijn vakantiebestemmingen aan de hand van de smaken die er te proeven zijn en staat dagelijks in de keuken om nieuwe recepten uit te testen, voor fermentatie-experimentjes of om zijn vrienden te verblijden met een culinair hoogstandje. Of het nou gaat om de funky smaken van een gefermenteerde groente, een nieuw product dat op de markt komt of een bijzondere specerij: hij is altijd op zoek naar nieuwe smaken en de beste kwaliteit.

De zoektocht naar de beste kwaliteit is van huis uit meegegeven. Elgins ouders bestierden begin jaren ‘70 de eerste natuurwinkel in de Amsterdamse binnenstad. Toen hij tien jaar geleden een kruidenwinkel in de VS binnenstapte, was hij verkocht. ‘Het stond van muur tot muur vol met kruiden en specerijen. Ik wist niet wat ik zag! Je kon alles ruiken en proeven en er ging een wereld voor me open, zo’n weelde aan geuren.’ Waarom hebben we dat niet in Nederland? Vroeg hij zich af. De liefde voor spannende smaken en zijn ondernemende spirit bundelden zich na die ervaring en hij besloot zelf op zoek te gaan naar de beste kruiden en specerijen voor de Europese markt. 

Jesse is de duurzaamheidsmotor achter Bold Spices. Hij werkte jarenlang als adviseur met boeren en ondernemers in ontwikkelende landen. Hij dacht bijvoorbeeld mee over manieren om pijnboompitten uit eeuwenoude bossen in Pakistan te oogsten, zonder die bossen te belasten. Nu zet hij zich in voor eerlijke betaling en goede arbeidsvoorwaarden voor mensen die in Indiase, Turkse of Indonesische fabrieken onze kleding in elkaar zetten. Bij Bold Spices komt zijn fascinatie voor ecologische en sociale duurzaamheid samen in de zoektocht naar de beste kruiden en specerijen.

Jesse is gefascineerd door de manier waarop het samenspel van aarde, klimaat en soms eeuwenoude menselijke technieken als drogen en fermenteren, resulteert in unieke smaken. ‘Kijk bijvoorbeeld naar de verschillende typen peper die we verkopen, ieder met een eigen smaakprofiel. De rode kampotpeper, doorgerijpt aan de tak voordat hij met de hand wordt geplukt, smaakt lichtzoet en citrussig. Die complexiteit tilt zelfs een simpel zachtgekookt eitje naar een hoger plan. Tellicherry heeft juist een pittiger, aardse, maar ook bloemige smaak en komt mooi tot zijn recht in vollere gerechten als curries. Die diversiteit aan smaken wil ik koesteren. Dat betekent ook dat we zuinig zijn op de unieke ecosystemen en de microklimaten waar die smaken uit voortkomen.’ 

Socioloog Elgin en sociaal geograaf Jesse kennen elkaar uit hun studententijd, toen ze Europa doorkruisten van het ene ultimate frisbeetoernooi naar het volgende.   

 

Bold Spices is geregistreerd bij de Kamer van Koophandel met nummer 74572059

BTW-nummer NL859953154B01

IBAN NL04KNAB0259260851

© 2019 - 2024 Bold Spices | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel